Skikk og bruk

Det er mye å tenke på når det skal arrangeres en bryllupsfest, og listen over tradisjoner er lang. Vi gir gjerne råd om alt fra gaveåpning og rekkefølge på talene, til hva som kan skje etter at gjestene har reist seg fra bordet. Det finnes mye litteratur og informasjon på nett om skikk og bruk, her finner dere et lite utdrag som kan være en hjelp på veien. 

Bordplassering

Hvordan løses bordplasseringen i et større bryllup? Hvor plasseres forlovere, besteforeldre og venner? Når man kjenner tradisjonene, blir jobben med bordplasseringen mye enklere.

  • Brudeparet plasseres ved siden av hverandre på bordets langside, bruden til høyre for brudgommen.
  • På den andre siden av bruden sitter hennes far, eller i dennes fravær, eldste familiemedlem. Brudens far har brudgommens mor til bords.
  • På den andre siden av brudgommen sitter brudens mor, og deretter brudgommens far. 
  • For skilte foreldre som er gode venner, gjelder samme bordplassering som ovenfor. Deres nye partnere blir plassert sammen med de øvrige gjestene.
  • Dersom forloverne er av ulikt kjønn, skal de ha hverandre til bords.  Hvis ikke plasseres de blant familie eller nære venner, ikke lenger unna brudeparet enn nødvendig. 
  • For øvrig blandes generasjonene og familiene så godt det lar seg gjøre – kvinnens slekt og mannens slekt om hverandre. 
  • Nær slekt av brudeparet plasseres nærmest mulig under bordsetningen. 

Talenes rekkefølge

Hvem holder vanligvis tale i et bryllup og i hvilken rekkefølge kommer talene? Her er en oversikt som kan være nyttig å ha, både for brudeparet og toastmasteren.

  1. Velkommen. Ved tradisjonelle familiekonstellasjoner ønsker brudens mor eller far kort velkommen til bords. Velkomsttalen avsluttes med en skål for de nygifte og introduksjon av toastmasteren.
  2. Toastmasterens innledning. Toastmasteren gir praktisk informasjon og bidrar til å få opp stemningen. På dette tidspunktet i måltidet spises forretten og hovedretten. Når tallerkenene er båret ut, gir toastmasteren ordet til neste taler.
  3. Hovedtalen holdes av brudens far, alternativt brudens mor.
  4. Brudgommens – alternativt brudens - tale. Den tradisjonelle oppgaven brudgommen har, er å takke for bruden.
  5. Brudens forlovers tale/eller sang.
  6. Brudgommens forlovers tale/eller sang.
  7. Brudgommens fars tale. Denne talen kan slås sammen med takk for maten-talen.
  8. Takk for maten. Denne talen rettes til kveldens vertskap, som har lagt arbeid, omtanke og mye tid i å få alt til å klaffe.

Kleskoder

Brudeparets antrekk er som regel gitt, men hva bør bryllupsgjestene ha på seg? I en bryllupsinvitasjon står det som oftest en kleskode, gjerne i form av mannens antrekk. Hva er riktig antrekk for damene?

Mørk dress
Menn: Mørk dress med hvit skjorte og slips.
Kvinner: Pen kjole eller drakt.

Smoking
Menn: Smoking
Kvinner: Pyntet kjole (kort, halvlang eller lang)

Kjole og hvitt / galla
Menn: Kjole og hvitt
Kvinner: Lang kjole, eventuelt med hansker

Toastmasterguide

Toastmasteren har en nøkkelrolle under bryllupsmiddagen og bør derfor velges med omhu. En lun, talefør person med god replikk og som ikke setter seg selv i sentrum, bør være førstevalget.

Toastmasteren er en form for konferansier som i tillegg til å introdusere talerne, har ansvaret for at tidsskjemaet overholdes. Ved selskapets begynnelse introduseres toastmaster av verten. Deretter gir toastmasteren praktisk informasjon, blant annet om at uanmeldte talere kan melde seg via servitøren.  Hver taler skal introduseres kort.  Toastmasteren leser opp eventuelle hilsener og kan gjerne fortelle små historier, men skal ikke holde tale selv.

Toastmasterens huskeliste før middagen:

  • Sjekke lyd- og lysforhold
  • Gå gjennom kveldens program med vertskapet
  • Konferere med hovmester
  • Snakke med talerne og bli enige om talens lengde
  • Utarbeide et tidsskjema

Toastmasterens huskeliste under middagen:

  • Kontrollere kjøreplanen ved bordet
  • Informer om praktiske detaljer
  • Introduser talerne
  • Les opp hilsner

Theatercafeen Theatercafeen Leading Hotels